Izjemen uspeh kampanje »Varujmo življenja, vozimo trezni!«
(Ljubljana, 30. december 2020) Agencija za varnost prometa je prvega decembra začela s kampanjo »Varujmo življenja, vozimo trezni!« z univerzitetnima kliničnima centroma iz Ljubljane in Maribora, Zdravstvenim domom Maribor – Centrom za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze, Policijo, Zavodom Reševalni pas in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Kampanja ima izjemen doseg, saj je še pred iztekom dosegla več več kot 300.000 ljudi, v času izvajanja kampanje slovenske ceste niso terjale smrtnih žrtev. V kratkih osebnih sporočilih reševalci, zdravniki, policisti in gasilci slovensko javnost pozivajo k ničelni toleranci do alkohola v prometu, kampanja se izteka 31. 12. 2020, ponovili jo bodo v prihodnjem letu.

V času od razglasitve druge epidemije, 19. 10. 2020 do vključno 23. 12. 2020 je število prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani povzročitelji, upadlo za polovico v primerjavi z lanskim enakim obdobjem (158 prometnih nesreč letos, 319 v enakem obdobju lani). Tudi podatki iz časa kampanje »Varujmo življenja, vozimo trezni!« od 1. do 23. 12. 2020 izkazujejo podoben trend, kar za polovico manj prometnih nesreč zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola (60 letos, 129 lani). Še bolj spodbudni pa so podatki o posledicah teh prometnih nesreč, saj od 19. 10. 2020 do vključno 27. 12. 2020 ne beležimo smrtnih žrtev zaradi alkoholiziranih povzročiteljev (lani so bili v tem obdobju alkoholizirani povzročitelji odgovorni za pet smrtnih žrtev). Tudi pri poškodbah zaradi alkoholiziranih povzročiteljev je zabeležen znaten upad, kar 66 % manj je bilo skupaj lažjih in hudih telesnih poškodb (19. 10. 2020 do vključno 23. 12. 2020 skupaj 50, v enakem obdobju lani 149 telesnih poškodb).

Agencija za varnost prometa se v zadnjih urah iztekajoče akcije, ki jo bodo v prihodnjem letu še ponovili, zahvaljuje vsem, ki so z ozaveščanjem pripomogli k izboljšanju stanja na področju vožnje pod vplivom alkohola, reševalcem, zdravnikom, policistom in gasilcem, pa tudi vsem voznicam in voznikom. Skupaj smo dokazali, da s sodelovanjem in odgovorno udeležbo v prometu lahko pomembno izboljšamo prometno varnost na naših cestah, ki je odvisna od ravnanja vsakega posameznika.

Agencija vse udeležence v prometu pred silvestrskimi praznovanji še poziva, naj se v promet podajo le trezni in z najvišjo mero odgovornosti do vseh. Za namen obiska so sicer od 31. decembra 2020 od 12. ure do 1. januarja 2021 do 20. ure določene izjeme glede omejitve prehajanja med občinami in regijami. Začasno je dovoljeno druženje do šest oseb iz največ dveh gospodinjstev na zasebnih površinah, v to število pa se ne štejejo osebe, mlajše od 15 let. Vse druge omejitve in prepovedi iz odloka ostajajo v veljavi (prepovedane prireditve, shodi, v veljavi ostaja tudi t. i. epidemiološka ura med 21. in 6. uro). Agencija za varnost prometa svetuje, da pred odhodom na pot vozniki spremljajo razmere na cestah, poskrbijo za dosledno pripenjanje vseh oseb v vozilu z varnostnim pasom, med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, spoštujejo cestnoprometne predpise, vozijo zmerno in spoštljivo do vseh udeležencev.

Zaradi GDPR YouTube potrebuje dovoljenje za prikaz. Več o tem si lahko preberete na strani Politika zasebnosti.
Dovolim prikaz te vsebine