Ljubljana, 4.10.2017 – V okviru nacionalne preventivne akcije PEŠCI smo ozaveščali pešce po Ljubljani. Ker so po statistikah najbolj ogroženi pešci starejši od 65 let, smo se odpravili v okolico zdravstvenih domov, lekarn, upravnih enot in bolj temačnih nakupovalnih ulic. Pešcem smo podelili 500 zloženk Posveti mi pozornost, 100 kresničk in 500 odsevnih trakov, slednjih so bili še posebej veseli. Akcijo nadaljujemo do 15. oktobra, ko bomo ozaveščali še rekreativne tekače, ki trenirajo v poznih popoldanskih urah, ko se že zmrači in se njihova vidljivost možno zmanjša. 11. in 12. oktobra nas najdete v krajinskem parku Rožnik – v Tivoliju in na Koseškem bajerju.

Hodi varno, ravnaj preudarno.

Kot pešci vedno hodimo po pločniku. Kjer to ni mogoče, hodimo ob levem robu ceste, da lahko pravočasno opazimo vozilo, ki nam prihaja naproti, pa tudi voznik nas lažje opazi. Če nas voznik spregleda, imamo tako še dovolj časa, da se umaknemo. Zakon o pravilih cestnega prometa pravi: 84. člen, 2. odstavek: Pešec, ki ponoči hodi zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti, po vozišču ali tik  ob njem, mora nositi na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, svetilko, ki oddaja belo svetlobo, ki je vidna s sprednje in zadnje strani, ali odsevni telovnik živo rumene ali oranžne barve z vdelanimi odsevnimi trakovi bele barve ali odsevnik iz drugega odstavka 87. člena tega zakona. 87. člen, 2. odstavek: Otroci morajo ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti med hojo po cesti nositi na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, odsevnik, ki ne sme biti rdeče barve in katerega odsevna površina na vsaki strani meri najmanj 20 cm2.

Posveti pozornost oblačilom in opremi

Posveti pozornost svojim oblačilom, ko se v temi ali ob slabši vidljivosti odpravljaš na cesto, in vozniki jo bodo že od daleč posvetili tebi. V svetlih oblačilih in s kresničko ali z drugim odsevnim predmetom te bodo pravočasno opazili in prilagodili hitrost vožnje. Razsvetljeni pešci smo oblečeni v svetla oblačila in nosimo kresničko, odsevni trak ali drug odsevni predmet. Kresničko obesimo za pas ali žep, da prosto niha ob telesu, saj jo le tako lahko obsvetijo avtomobilski žarometi.

Kaj vse je lahko odsevnik?

 • kresnička in odsevni trak,
  • odsevna površina na oblačilih in čevljih,
  • odsevniki na torbah in nahrbtnikih,
  • odsevne nalepke za sprehajalne palice, vrečke, torbe in drugi predmeti,
  • pasji povodec fluorescenčne barve,
  • kapa, šal, naglavni trak fluorescenčne barve ali z odsevno površino.

Vozniki … pozor, pešci!

V naseljih in izven naselij, kjer lahko v temi in pogojih slabše vidljivosti pričakujemo pešce, zmanjšamo hitrost in se še posebej osredotočimo na vožnjo. Še preden sedemo za volan, pa poskrbimo za boljšo vidljivost tako, da očistimo vetrobranska stekla in preverimo delovanje svetlobnih teles.