(Ljubljana, 17. 2. 2020) Agencija za varnost prometa že 16. leto zapored kot soorganizator sodeluje s Slovensko karitas v akciji 40 dni brez alkohola. Akcija 40 dni brez alkohola traja od 17. 2. do 3. 4. 2021 in je simbol skupnih prizadevanj za zmanjšanje tragičnih posledic prekomernega uživanja alkohola. Slogan letošnje preventivne akcije je »Moja poteza«, z ambasadorko, šahovsko velemojstrico Lauro Unuk. Letošnji slogan poudarja pomembnost odgovornih dejanj posameznika, kar je za zdravo družbo še kako ključno. Naj bo tudi vaša poteza odgovorna udeležba v prometu, brez vpliva alkohola in drugih prepovedanih substanc. V promet se podajte s trezno glavo in se zavedajte, da je za nastanek nesreče dovolj en sam trenutek nepremišljenosti.

S skrbjo za svojo prometno varnost izražamo skrb za vse udeležence v prometu

Alkohol zaznamuje življenja premnogih posameznikov, povzroča zasvojenost, nasilje in trpljenje še posebej otrok in mladine, zelo pereč pa je tudi z vidika varnosti v prometu. Alkoholizirani udeleženci v prometu namreč ne ogrožajo le sebe, ampak tudi vse ostale udeležence. Zato vsaka trezna in premišljena poteza vodi k odgovorni udeležbi v prometu. Akcijo 40 dni brez alkohola soorganiziramo s Slovensko karitas in portalom Med.Over.Net ob podpori NIJZ – projekt SOPA in s sodelovanjem pridruženih organizacij: Društvo žarek upanja, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino – Projekt Sporočilo v steklenici, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije, Društvo Abstinent, Društvo UP, Zavod Vse bo v redu, Skupnost centrov za socialno delo in Šahovska zveza Slovenije. Na novinarski konferenci ob začetku akcije je sodelovala dr. Mateja Markl, vodja Sektorja za preventivo Agencije za varnost prometa.

Alkohol v prometu še vedno predstavlja enega ključnih in tudi najpogostejših dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami. Kar tretjina umrlih v prometu je povezana z alkoholiziranostjo povzročitelja. Alkohol namreč pomembno zmanjšuje sposobnost zaznavanja, presoje ter ustreznega odzivanja v prometu. Velikokrat posamezniki podcenjujejo tveganje oz. precenjujejo lastne sposobnosti. Že pri nizkih koncentracijah alkohola v krvi pride do slabše ocene tveganja, zmanjšanega nadzora ravnanja in nerazsodnosti. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Vsak Slovenec, star 15 let ali več, v povprečju popije kar 10,5 litra čistega alkohola na leto, kar je nad evropskim in visoko nad svetovnim povprečjem.

V letu 2020 se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev pripetilo 1.364 prometnih nesreč oz. 12 % manj kot v letu 2019. Zmanjšanje beležimo tudi pri številu prometnih nesreč s telesno poškodbo in smrtjo zaradi alkoholiziranega povzročitelja (za 16 % manj v primerjavi z letom poprej). Toda v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, je umrlo 27 oseb (33 v letu 2019). Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom v letošnjem letu znaša 37 %. V omenjenem obdobju se je hudo telesno poškodovalo 122 udeležencev (-11 %),  lažje telesno poškodovanih pa je bilo 472  udeležencev (-24 %). Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom so povzročili udeleženci iz starostne skupine med 45. in 54. letom (6 smrtnih prometnih nesreč) ter od 18-24 let (6 smrtnih prometnih nesreč). V letu 2019 so največ prometnih nesreč s smrtnim izidom povzročili udeleženci iz starostne skupine med 45.-54. letom (9 smrtnih prometnih nesreč) ter 35-44 let (8 smrtnih prometnih nesreč).

Povprečna stopnja alkoholiziranih povzročiteljev vseh prometnih nesreč je v letu 2020 znašala 1,40 promila in se je malenkost znižala v primerjavi z letom poprej (1,43 v 2019), pri smrtnih prometnih nesrečah pa se je znižala nekoliko bolj in znaša 1,39 promila (1,53 v 2019). Med vzroki smrtnih prometnih nesreč, povzročenih pod vplivom alkohola, v letu 2020 izstopa neprilagojena hitrost, sledi nepravilna stran/smer vožnje.

Pridružite se akciji 40 dni brez alkohola!

Agencija za varnost prometa že od začetka sodeluje in podpira akcijo Slovenske karitas 40 dni brez alkohola. Akcija 40 dni brez alkohola nagovarja najširšo javnost in ima tradicionalno prepoznavno mesto v slovenskem prostoru, kar Agencijo za varnost prometa zelo veseli. Z letošnjim sloganom MOJA POTEZA je poudarjena pomembnost odgovornih dejanj posameznika, ki je za zdravo družbo še kako ključna. S skrbjo za svojo prometno varnost izražamo skrb za vse udeležence v prometu. Alkoholizirani udeleženci pa v prometu ogrožajo ne le sebe, ampak tudi vse ostale udeležence, naše otroke, partnerje, sodelavce in prijatelje. Zato vsaka premišljena poteza vodi k odgovorni udeležbi v prometu. Pridružite se akciji 40 dni brez alkohola! Naj bo tudi vaša poteza odgovorna udeležba v prometu, brez vpliva alkohola in drugih prepovedanih substanc. V promet se podajte s trezno glavo in se zavedajte, da je za nastanek nesreče dovolj en sam trenutek nepremišljenosti.

Zaradi GDPR YouTube potrebuje dovoljenje za prikaz. Več o tem si lahko preberete na strani Politika zasebnosti.
Dovolim prikaz te vsebine