Pred prazniki nasvet za vse voznike: pričakujte zgoščen promet, vozite strpno.
(Ljubljana, 26. april 2022) Med 18. in 24. aprilom je potekala nacionalna preventivna akcija Varno z e-skirojem. Agencija je v času akcije, med 20. in 23. aprilom, izvajala terensko akcijo v Kopru, Kranju, Mariboru, Novem mestu in v Ljubljani. Neposredno je nagovorila skoraj 500 uporabnikov e-skirojev, jih opremila z gradivom in omogočala praktičen preizkus vožnje. Mladi so bili navdušeni predvsem nad poligonom, starejši pa nad akcijo ozaveščanja na splošno. Policija pa je cel teden izvajala poostren nadzor nad vozniki e-skirojev. V tem času so policisti kontrolirali 481 voznikov e-skirojev. Pri 103 voznikih so ugotovili kršitve, od tega je bilo 85 voznikov e-skirojev zgolj opozorjenih. Najpogosteje kršitve so bile povezane z nepravilno uporabo površine za vožnjo, pri 4 voznikih pa so policisti ugotovili, da so vozili pod vplivom alkohola.
Dan pred začetkom prvomajskih šolskih počitnic in praznikov Agencija za varnost prometa in Policija še opozarjata: pričakujte zgoščen promet, na cestah pa ob pričakovanem lepem vremenu več pešcev, kolesarjev, e-skirojev. Vozniki, poskrbite za pripetost vseh potnikov v vozilu, prilagodite hitrost. Neprilagojena hitrost je še vedno med prevladujočimi vzroki za nastanek prometnih nesreč, letos je botrovala že skoraj 800 prometnim nesrečam. Upoštevajte cestnoprometna pravila in razmere na cestah, ne uporabljajte mobilnega telefona, ki je velik motilec naše pozornosti, v promet se podajte trezni. Letos do 24. aprila je že več kot 400 vinjenih oseb povzročilo prometno nesrečo, povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti pa je znašala 1,46 promila, še opozarjata Agencija za varnost prometa in Policija.

Terenska akcija Maribor

Terenska akcija Maribor

Terenska akcija Ljubljana

Terenska akcija Ljubljana

Terenska akcija Novo mesto

Terenska akcija Novo mesto

Agencija za varnost prometa je za varnost voznikov e-skirojev pripravila tudi nove kratke videe:

Slušalke, mobilni telefonhttps://youtu.be/LUT6gh0l3zM

Majhna kolesa, nestabilnosthttps://youtu.be/78hJem5zODI

Neslišnosthttps://youtube.com/shorts/ui3dHQ-ph5g?feature=share

Terenska akcija Agencije za varnost prometa se je začela 20. aprila v Kopru, nadaljevala v Kranju, Mariboru, Novem mestu in zaključila 23. aprila v Ljubljani. Akcija je bila zelo uspešna, neposredno je Agencija nagovorila več kot 500 uporabnikov e-skirojev. Precej voznikov e-skirojev je bilo navdušenih nad ozaveščanjem in praktičnimi prikazi na poligonu, opravljenih je bilo veliko pogovorov o varni uporabi in preudarni udeležbi v prometu. Nekateri uporabniki so menili, da so dovolj seznanjeni z vsemi področji predpisov in uporabe lahkih motornih vozil. Med javnostjo je bilo zaznati tudi posameznike, ki nad e-skiroji niso navdušeni in menijo, da v promet ne sodijo. Kar nekaj starejših pa je letake vzelo za svoje vnuke, pri čemer so takšen način ozaveščanja podprli kot zelo pozitiven.

Mladostnike (ki so ustrezali starostni omejitvi) je v času terenske akcije najbolj pritegnil preizkus poligona, kjer so lahko v varnem okolju in pod skrbnim nadzorom promotorjev prometne varnosti preverili svoje sposobnosti upravljanja z e-skirojem. Veliko je bilo mladih, ki niso poznali pravil vožnje z e-skiroji, niti predpisane uporabe zaščitne čelade do 18. leta, ki jo Agencija in Policija priporočata prav vsem uporabnikov. Univerzitetni klinični center v Ljubljani pa se sooča z naraščanjem števila obravnavanih pri padcu s skirojem in e-skirojem. Med njimi naraščajo poškodbe glave, ki jih je bilo lani že 56 %. Večina vseh obravnavanih so bili otroci in mladostniki do 18. leta, teh je bilo lani kar 64,4 %.