(Ljubljana, 16. novembra 2019) Danes je v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani potekala osrednja svečana prireditev ob Svetovnem dnevu žrtev prometnih nesreč, ki jo je pripravil Zavod Varna pot. Pozdravni nagovor je imel mestni svetnik Mestne občine Ljubljana Marjan Sedmak, ki je dejal, da je današnji dan predvsem dan opomina vsem, ki smo vsak dan v globalnih prometnih tokovih, da smo odgovorni zase in za druge. Osrednji nagovor je imel minister za javno upravo Rudi Medved. Zavod Varna pot je podelil tudi zahvale in priznanja. Prvič v zgodovini je zahvalo in priznanje prejela Agencija za varnost prometa in v njenem imenu v. d. direktorice Vesna Marinko.

 

Predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba je v nagovoru dejal, da je Svetovni dan žrtev prometnih nesreč dan spomina in opomina, a je obenem tudi poklon življenju. Izrazil je prepričanje, da moramo prisluhniti našim najmlajšim in našli bomo pravo pot in rešitve za Vizijo nič, saj najmlajši govorijo iz srca: »Med nami so dolgoletni podporniki, pa tudi novi obrazi, ki srčno podpirajo Vizijo nič. Prihajajo tako iz državne ravni kot iz ravni Evropske komisije, prisluhnili so vključevanju in povezovanju

Minister za javno upravo Rudi Medved je kot osrednji govorec dejal, da mora biti Vizija nič edini cilj ter se ob tem zahvalil vsem, ki aktivno spreminjajo miselnost in našo skupno zavest, kaj vse obsega prometna varnost: »Bolečina izgube v prometni nesreči nikdar povsem ne zamre. Vsi smo poklicani k temu, da naredimo več za prometno varnost. Danes je tudi mednarodni dan strpnosti, ki se lahko tesno povezuje s skrbjo za soudeležence v prometu. Še posebej pomembno je, da vzgajate naše najmlajše. Varna mobilnost je naš skupen cilj in poslanstvo

V nadaljevanju so mladi, ki so preživeli prometne nesreče, spregovorili o svojih težkih preizkušnjah ter poti dolgoletnega okrevanja, tako čustvenega po izgubi bližnjega oziroma psihofizični, po udeležbi v prometni nesreči. Ganljive zgodbe, ki bi jih moral slišati prav vsak udeleženec v prometu, so pomemben opomnik, kako malo je potrebno za nastanek nesreče in kako dolgo traja celjenje duševnih in fizičnih ran.

Zavod Varna pot je podelil štiri zahvale in priznanja, tudi Agenciji za varnost prometa. V. d. direktorice Agencije za varnost prometa Vesna Marinko se je ob prejemu zahvale in priznanja direktorju Zavoda Varna pot Robertu Štabi zahvalila v svojem imenu in v imenu Agencije za varnost prometa, saj je sistemska podpora programom, spodbujanju sodelovanja ter povezovanje vladnih in nevladnih organizacij, ki imajo skupen cilj uresničevanja Vizije nič osrednjega pomena. »To vizijo tudi živimo in udejanjamo v bistvu našega delovanja,« je poudarila Vesna Marinko in nadaljevala: »Dovolite mi, da se z nekaj besedami poklonim tudi obeležitvi današnjega Svetovnega dneva žrtev prometnih nesreč, vsem žrtvam, vsem poškodovanim in vsem svojcem, ki jih je prizadela nepredstavljiva tragedija, s katero morajo živeti vsak dan. Vsako na cestah izgubljeno življenje je nesmiselno, vsak poškodovani je preveč. Zato je današnji dan priložnost za vse, da se ustavimo in pomislimo: kakšen udeleženec v prometu sem? Kakšna sem kot voznica, kakšen sem kot kolesar, pešec? Človeško življenje je tako dragoceno, da se moramo vsak dan znova truditi za še boljše rešitve za večjo varnost v prometu. A ob tem ne morem mimo spoznanja, da se naše prometne navade spreminjajo. Mnoge od njih lahko imenujemo tudi razvade in prav te predstavljajo tveganje za nastanek prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Govorim o alkoholu, drogah, uporabi mobilnega telefona, neprilagojeni hitrosti. Prav zato zgolj boljša infrastruktura in več asistenčnih sistemov v vozilih ne morejo in ne smejo biti nadomestilo za neodgovornost, sebičnost, človeško napako. Na koncu je namreč kar 90 % vseh nesreč posledica človeške napake. Za to enostavno ni in ne sme biti opravičila. Odgovorna vožnja in visoka prometna kultura sta nujna pogoja ob dobri infrastrukturi in sodobnih vozilih ter široki mreži preventivnih programov, ki jih Agencija izvaja z Zavodom varna pot ter drugimi deležniki

V nadaljevanju je spomnila, da je pred dvema dnevoma pri spomeniku žrtvam prometnih nesreč na Žalah ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore dejal da moramo »ljudi vzgajati za promet, ko so še čisto majhni.« »Prav to dela ekipa predanih strokovnjakov Agencije za varnost prometa. Vzgoji in izobraževanju od naših najmlajših, naših najbolj ranljivih, namenjamo izjemno pozornost, številne programe, sredstva in čas. Z največjim veseljem lahko povem, da pri vseh programih, od najmlajših udeležencev, pa vse do mladostnikov, zanimanje za udeležbo iz leta v leto narašča. Navdušenje udeležencev nad temami varnosti v prometu je izjemno, kar nam daje veliko upanje, da naše otroke vzgajamo v odgovorne udeležence v prometu. Tako si kontinuirano in sistematično prizadevamo za uresničevanje Vizije nič. To je naša zaveza in poslanstvo, ki še posebej izstopa pri prometni vzgoji. Ta ob vzgoji v družini predstavlja temeljni kamen za kasnejšo odgovorno in varno udeležbo otrok in mladostnikov v prometu,« je sklenila svojo zahvalo Vesna Marinko.

V sklepnem delu svečanosti pa je v. d. direktorice Vesna Marinko navzoče še seznanila, da je ob letošnjem Dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč Agencija za varnost prometa v sodelovanju z Zavodom Varna pot ter Zavodom za šolstvo, prvič pripravila natečaj Življenje in zdravje ni rezervni del. Namen natečaja je bil spodbuditi otroke in mladostnike, da razmišljajo o tem, da je življenje in zdravje človeka nezamenljivo, zato je nujno uresničevanje Vizije nič. Na natečaj je bilo prejeto kar 233 različnih izdelkov, literarnih in likovnih del, od vrtčevskih, šolskih in srednješolskih učencev in dijakov. Vsem sodelujočim in njihovim mentorjem se je Vesna Marinko za sodelovanje iskreno zahvalila in navedla tri nagrajence:

  • Risba (Družina v avtu): Neža Rebernak, 6. razred OŠ Preserje, mentor g. Gregor Smole.
  • Video z lego kockami (Nekoč na naših cestah): Ivana Copuder, Filipa Mužina, Valentin Rodman, Eva Vodopivec, Jaka Pirjevec, Žiga Lozar, Gregor Čermelj, kombinirani razred ( in 4. razred), OŠ Dobravlje, POŠ Vrtovin, mentorica: ga. Polona Žorž.
  • Zgodba (Življenje in zdravje ni rezervni del): Ela Žnidarič Tomažič, 7. razred OŠ Gorišnica, mentorica: ga. Mateja Matjašič Pevec.