(Ljubljana, 11. november 2019) Agencija za varnost prometa z Zavodom Varna pot soustvarja skupno zgodbo na področju prometne varnosti, saj si obe organizaciji neutrudno prizadevata za uresničitev Vizije nič – nič smrtnih žrtev in poškodovanih v prometnih nesrečah na slovenskih cestah. V tem tednu pa bosta skupaj obeležila tudi Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki letos poteka v duhu slogana Življenje ni rezervni del.

Zavod Varna pot pod okriljem Organizacije Združenih narodov, Svetovne Zdravstvene organizacije in Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč že od leta 2007 obeležuje in organizira aktivnosti ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč. Na ta dan se spominjamo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci. Za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je Svetovna zdravstvena organizacija na podlagi Resolucije ZN 60/5 leta 2007 imenovala tretjo nedeljo v novembru. Po vsem svetu bodo letos ta dan obeležili 17. novembra 2019, v tednu pred Svetovnim dnem spomina na žrtve prometnih nesreč pa bo potekalo več spominskih obeležitev in dogodkov, med drugim v četrtek na Novih ljubjanskih Žalah in v soboto v Mestni hiši v Ljubljani. Rdeča nit letošnjega slogana še posebej izpostavlja vlogo in pomen človeka, naših medsebojnih razmerij, življenjskih vrednot, za katere se moramo dnevno truditi in nikakor niso samoumevne ali lahko zamenljive.

Prizadevanja Agencije za varnost prometa in Zavoda varna pot so na mnogih področjih prometne varnosti tesno prepletena, s skupnimi iniciativami pa se preventivne aktivnosti in vsebine dopolnjujejo, vse s ciljem povečati varnost za vsakega udeleženca slovenskih cest. Sodelovanje se je v drugi polovici letošnjega leta še dodatno okrepilo, saj je Zavod Varna pot s svojimi predanimi in izkušenimi prostovoljci pomemben partner in eden ključnih elementov v preventivnih akcijah, terenskih aktivnostih in na dogodkih, ki jih prireja Agencija za varnost prometa po vsej Sloveniji, kot sta bili vseslovenski akciji Varno v poletje in Varno v šolo. Zavod Varna pot ima namreč na področju preventivnih aktivnosti na področju zagotavljanja prometne varnosti dolgoletne ter bogate izkušnje. Agencija za varnost prometa in Zavod Varna pot bosta tudi v prihodnjem obdobju nadaljevala s partnerstvom, ki je namenjeno večji prometni varnosti vsakega posameznika.