Tople poletne dni marsikatera družina izkoristi za potep. Čeprav je možnosti za način potovanja precej, pa se na izlete v obmorske kraje, v okoliške hribe ali v toplice običajno odpravimo kar z avtomobilom.

Otroci morajo biti med vožnjo vedno pripeti z varnostnim pasom v ustreznem otroškem varnostnem sedežu, ki je primeren otrokovi teži in višini, ter ustreza evropskim standardom (ECE R 44/04). Obveznost uporabe otroškega sedeža je do otrokove višine 150 cm. Otroški sedež mora biti čimbolj trdno nameščen v vozilu, tako da se ne premika levo-desno. Prav tako mora biti otrok trdno pripet z varnostnim pasom v otroškem sedežu, tako lahko dva prsta vrinete med otrokovo telo in pas.

Med vožnjo z otrokom načrtujte krajše postanke, kjer se bo otrok nekoliko razmigal, ter lahko odšel na stranišče. Med samo vožnjo, pa je dobro, da se otrok zabava in mu bo tako čas vožnje hitreje minil. Pri otrocih, ki jim je rado slabo med vožnjo, odsvetujemo branje ali gledanje risank, primerno pa je poslušanje pravljic ali pesmic na radiu ali v živo, razne besedne igre in opazovanje okolice. Kot idejo se lahko z otroki igrate: kdo se najhitreje spomni besedo na določeno črko, ali »vidim nekaj na določeno črko v sami okolici«, pa razne izštevanke itd. Pomembno je, da je otrok ves čas vožnje nameščen v sedežu in pripet, če protestira se raje ustavimo in naredimo kratek odmor.

Konkretni napotki za varno vožnjo otrok:

  • Otrok mora biti med vožnjo nameščen in pripet v otroškem varnostnem sedežu.
  • Pazite na to, da ne boste slabo ali napačno pritrdili otroškega sedeža ali nepravilno uporabili varnostni pas.
  • Otroku varnostne pasove zategnemo tako močno ob otrokovo telo, da v primeru nesreče prepreči preveliko nihanje telesa. Varnostni pas naj bo vpet na kovinsko ogrodje in ne na plastiko, ki pod močno silo lahko poči ali se lomi.
  • Otrok preraste sedež, ko otrokova ramena presežejo vrh vpetja naramničnih pasov. Zato bodite pozorni tudi na čas, ko boste morali otroku priskrbeti nov, večji sedež oz. sedež druge skupine.
  • Vrata ob otrokovem sedežu naj bodo zaprta, priporočljivo pa je tudi, da uporabite zatič, ki prepreči, da lahko otrok sam odpre vrata.
  • Med vožnjo naredite dovolj postankov, da bodo otroci lažje prenesli vožnjo.
  • Vaša vožnja naj bo uglajena, brez naglih zaviranj ali pospeševanj.
  • Pogosto imajo mlajši otroci med vožnjo potovalno slabost, zato imejte vedno pripravljene vrečke in mokre robčke, ali pa že pred vožnjo poskrbite za proti-slabostna zdravila (po posvetu z zdravnikom pediatrom).
  • Najmlajši naj imajo na razpolago vedno dovolj tekočine za pitje.
  • Na razpolago naj ima otrok igračke, da se bo med vožnjo lahko kratkočasil ali pa se z njim igrajte kakšno zanimivo igrico.

Prometni dan 10-04-09 (127)sedez skupine IIplusIII