V okviru nacionalne preventivne akcije PEŠCI se bomo osredotočali tudi na rekreativne tekače. Teh je v tem obdobju zelo veliko, saj so priprave na Ljubljanski maraton v polnem teku, tek pa med Slovenci ena najbolj priljubljenih rekreacij.

Območja parkov in poti namenjeni rekreaciji so v jesenskih dneh polni rekreativcev, dnevi pa so vse krajši in veča se število meglenih dni. Treningi v poznih popoldanskih urah, ko se že zmrači, zmanjšujejo vidljivost rekreativcev. Vidnost pešcev je še posebej pomembna na območjih, kjer so v stiku s kolesarji, tečejo ob cesti in ko prečkajo cestno infrastrukturo. Priporočamo, da so tekači oblečeni v svetla oblačila in nosijo odsevnike.

Posebej pa opozarjamo voznike motornih vozil in kolesarje, da v okolici rekreacijskih območij posebej pozorni na pešce. V naseljih in izven naselij, kjer lahko v temi in pogojih slabše vidljivosti pričakujejo pešce, zmanjšajo hitrost in se še posebej osredotočijo na vožnjo. Še preden sedejo za volan, pa poskrbijo za boljšo vidljivost tako, da očistijo vetrobranska stekla in preverijo delovanje svetlobnih teles.

Z namenom osveščanja rekreativnih tekačev, bomo 11. in 12. oktobra prisotni v krajinskem parku Rožnik – v Tivoliju in na Koseškem bajerju ter mimoidočim delili odsevne trakove.

Poiščite nas:

  1. oktobra med 16. in 19. uro v parku Tivoli in
  2. oktobra med 16. in 19. uro na v okolici Koseškega Bajerja.