(Ljubljana, 29. september 2021) V petek, 1. oktobra 2021, se začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev. Pešci so najpogostejši udeleženci v prometu in sodijo med najbolj ranljive skupine udeležencev. Direktor Agencije za varnost prometa, Jože Hribar, univ. dipl. inž. str., vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, mag. Ivan Kapun, generalni sekretar AMZS, mag. Jure Kostanjšek, pobudnik, ustanovitelj in predsednik Zavoda Varna pot, Robert Štaba in generalni sekretar Zveze ZŠAM Slovenije mag. Fadil Mušinović bodo ob začetku akcije na novinarski konferenci spregovorili o priporočilih za varno udeležbo pešcev v prometu in predstavili nekatere druge vidike in ukrepe za večjo varnost pešcev.

Agencija za varnost prometa, ki je nosilec nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev, bo na kratko predstavila tudi stanje prometne varnosti do konca letošnjega avgusta.

Novinarska konferenca bo potekala v petek, 1. oktobra 2021 ob 11. uri, pred stavbo Agencije za varnost prometa, Kotnikova 19a, Ljubljana.

Predstavnike medijev vabimo tudi v šotor Vidko, ki bo postavljen pred Agencijo za varnost prometa. Gre za prenosljiv napihljiv šotor, v katerem lahko vsakdo na jasen in preprost način preveri, kako pomembna je uporaba odsevnih teles v temnem okolju, mraku ali pogojih slabše vidljivosti. Z njim želimo prikazati in poudariti pomen uporabe odsevnih predmetov in upoštevanje temeljnih pravil za večjo varnost pešcev.