Trajnostna in varna mobilnost v MO Ljubljana

//Trajnostna in varna mobilnost v MO Ljubljana

Ljubljana, 22.9.2017 – Ob dnevu brez avtomobila, s katerim zaključujemo Evropski teden mobilnosti, je bila Agencija za varnost prometa v sodelovanju z MO Ljubljana aktivna cel dan na več lokacijah. Ozaveščali smo priložnostne kolesarje na 5 najbolj frekventnih postajah sistema za izposojo koles v Ljubljani BicikeLJ. Prostovoljci in predstavniki 17 četrtnih skupnosti MO Ljubljana so obiskovalcem dogodkov na ulicah, ki so jih na dan brez avtomobila zaprli za motorni promet, dajali nasvete za večjo varnost v prometu. Na glavni ljubljanski tržnici pa smo izvedli ozaveščanje udeležencev v prometu z demo napravami (simulacije vožnje, tehtnice naletne teže, poligon za otroke ipd.)

Agencija za varnost prometa je v okviru nagradnega kviza kolesarjem za večjo varnost na cesti razdelila 30 čelad, 100 setov kolesarskih lučk, 200 setov orodij za popravilo koles in 400 odsevnikov. Kolesarji pa so prejeli tudi letake S kolesom varno v prometu ter letake Prestavi na OFF organizacije DrogArt, ki informirajo prepovedi uporabe slušalk na kolesu in so del projekta, ki jo agencija sofinancira.

Z akcijo smo želeli predvsem priložnostne kolesarje informirati o cestnih pravilih in pravilnem vedenju v prometu. Izkazalo se je, da so vožnja v napačno smer, neuporaba čelad in uporaba mobilnih telefonov in slušalk, na kar opozarja tudi kampanja Prestavi na OFF, največji izzivi za kolesarje.

Agencija za varnost prometa spodbuja vsakodnevno kolesarjenje, saj večje število kolesarjev na daljši rok pomeni tudi večjo varnost. Množica poveča potrebo po izboljšanju infrastrukture za kolesarje, je bolj opazna s strani voznikov motornih vozil, hkrati morajo kolesarji postati strpnejši in prilagoditi hitrost pešcem in tudi drugim kolesarjem. Prav tako pa ima kolesarjenje še vrsto drugih pozitivnih učinkov: čist zrak, manj zastojev, je relativno poceni, brez vplivov na podnebne spremembe in izboljšuje zdravje prebivalcev. Zato spodbujajmo varno kolesarjenje v mestih!

2017-09-22T13:18:08+00:00 petek, 22. september, 2017|