(Ljubljana, 27. september 2019) Začela se je koledarska jesen. A prijetno topli in sončni dnevi še niso povsem minili. Motoristi želijo pred koncem motoristične sezone ugodne jesenske dni kar najbolje izkoristiti, saj so za vožnjo prijetni, ker niso prevroči. Tudi v prihodnjem obdobju bodo po napovedih še dnevi, ko bo sončno in suho, takšne razmere pa na ceste privabijo večje število motoristov. Ker so le-ti slabše vidni, jih drugi vozniki hitreje spregledajo ali jim odvzamejo prednost. Agencija za varnost prometa znova opozarja, naj se motoristi in drugi udeleženci na ceste podajo strpno in previdno, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti in naj vozijo umirjeno ter premišljeno. Za varnost v prometu smo odgovorni vsi skupaj, za nesrečo z usodnimi posledicami pa je dovolj le trenutek nepazljivosti. Agencija posebej opozarja na previdno vožnjo v skupini motoristov.

Pri vožnji v skupini motoristov namreč obstaja večje tveganje za nastanek prometnih nesreč. Motoristi v skupini namreč lahko odločanje o načinu vožnje »prepustijo« vodilnemu jedru skupine, pri čemer še zdaleč ni nujno, da ima vsak posameznik v skupini enake sposobnosti in spretnosti. Še vedno velja pravilo, da naj najmanj izkušen motorist v skupini vozi tik za prvim, hitrost in način vožnje skupine pa naj bo prilagojena njemu.

Agencija motoriste posebej opozarja na slabši oprijem pnevmatik zaradi nižje temperature vozišča kot poleti, na prvo odpadlo listje na cesti ter umazanijo, kar oprijem in stabilnost še dodatno zmanjšuje ter podaljšuje zavorno razdaljo. Upoštevajo naj tudi, da se dan jeseni krajša, vidljivost v mraku pa hitro postane slabša. Motoriste pozivajo tudi k uporabi zaščitne opreme in čelade, vedno naj imajo prižgane luči ter uporabljajo svetla in odsevna oblačila, da jih bodo drugi vozniki lažje in hitreje opazili.

Na povečano število motoristov morajo biti pripravljeni tudi drugi vozniki. Pozorno morajo spremljati promet, tako v vzvratnih, kot tudi stranskih ogledalih, predvsem pa naj vsakič preverijo t. i. mrtvi kot, saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni.

Ceste si delimo vsi udeleženci v prometu in vsi si želimo priti varno na cilj. Agencija za varnost prometa vse voznike poziva k največji možni stopnji previdnosti, strpni vožnji in medsebojnem spoštovanju.