(Ljubljana, 20. november 2020) Agencija za varnost prometa sofinancira preventivne projekte nevladnih organizacij z namenom doseganja še večje varnosti v prometu. Zavod Vozim je v sklopu tovrstnega sofinanciranja v letošnji jeseni izvajal delavnice na temo »hitrost« za devetošolce. Potekalo pa je tudi uspešno nadaljevanje že uveljavljenega projekta preventivnih prometnih delavnic “Še vedno vozim – vendar ne hodim”.

Za učenke in učence 9. razredov so preventivne prometne delavnice na temo »hitrost« v septembru izvedli na osnovnih šolah Vuzenica, Miren in Metlika. Fokus delavnic, poleg osebne izkustvene zgodbe poškodovanca, predstavlja hitrost, kot eden izmed pogostejših vzrokov za nastanek prometnih nesreč. V krajih, kjer so nameščeni merilniki hitrosti, mlade ozaveščajo o pomenu upoštevanja omejitev hitrosti in vplivu merilnikov na ravnanje voznikov. Mladi v sklopu delavnic analizirajo konkretne aktualne podatke merilnikov hitrosti v okolici njihove šole in podajo svoje predloge za izboljšanje stanja na cestah v okolici šol.

Potekalo pa je tudi uspešno nadaljevanje že uveljavljenega projekta preventivnih prometnih delavnic “Še vedno vozim – vendar ne hodim”. Ambasadorji prometne varnosti – poškodovanci v prometnih v nesrečah, so ob upoštevanju vseh ukrepov za zajezitev epidemije, septembra in oktobra za 2.294 učencev in dijakov izvedli 50 preventivnih prometnih delavnic.