(Ljubljana, 29. december 2020) Razmere na cestah danes po Sloveniji večinoma boljše kot včeraj popoldan, ko je ponekod zapadlo tudi več deset centimetrov snega. Vendar pa se na Gorenjskem sneženje nadaljuje, drugod je sneg prešel v deževje, ki v kombinaciji z včeraj zapadlim snegom na cestah in pločnikih ustvarja snežno brozgo. Če se odpravljamo na nujno pot, preverimo stanje na cestah, vozimo zmerno, poskrbimo za to, da je naša pozornost usmerjena v vožnjo in dogajanje na cesti. Kot pešci ali kolesarji ravnajmo samozaščitno in poskrbimo za dobro vidnost.

Vožnja na mokrem, spolzkem ali poledenelem vozišču zahteva večjo varnostno razdaljo, upoštevajmo, da se zavorna pot vozila podaljša. Ko so razmere na cestah spremenjene, je spremenjena tudi tehnika zaviranja. Nenadno zaviranj, pospeševanje in zavijanje povzroči, da lahko pnevmatike izgubijo že tako zelo slab oprijem na cesti, s tem pa lahko vozilo zdrsi. Zavorna pot se v dežju podaljša za 2x, na snegu za 4x in na ledu za 8x. S spremljanjem dogajanja za sabo v vzvratnem ogledalu, postopnim zmanjševanjem hitrosti in signaliziranjem z zavornimi lučmi, preden bistveno upočasnimo vožnjo, lahko zmanjšamo možnost naleta v naše vozilo.

Steklene površine morajo biti dobro očiščene, da imamo dober pregled. Vozniki naj nujno poskrbijo, da vsa svetlobna telesa na vozilu delujejo (sprednji, zadnji žarometi, utripalke). Dobro morajo delati brisalci, zagotoviti moramo dovolj tekočine za pranje stekla, pozimi tudi za nižje temperature.

Megla je pozimi zelo pogosta in izredno poslabša vidljivost. Ko je vidljivost manjša od 50 m, je najvišja dovoljena hitrost 50 km/h. Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporabljajo zasenčeni žarometi ali meglenke (ali kombinacijo teh žarometov). Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil). Voznik ne sme pozabiti na izklop prednjih in zadnjih meglenk, ko megle ni več. Prav tako mora izklopiti zadnje meglenke takrat, ko ga dohiti drugo vozilo.

Čas zimskih razmer pa zahteva še dodatno pozornost pri udeležbi v prometu na najbolj ranljive udeležence. Za pešce, kolesarje in ostale udeležence v prometu je to čas večjega tveganja za nastanek neljubih dogodkov. Obenem je nujno, da ranljive udeležence v dežju, plundri, snežni brozgi vozila obidejo na primerni razdalji. Obvezno zmanjšajte hitrost, saj udeležence na pločnikih ali kolesarskih stezah lahko izdatno bočno poškropite.

Oglejte si video Vožnja v zimskih razmerah

Oglejte si video Priporočila za vožnjo v zimskih razmerah