(Ljubljana, 6. junij 2022) Agencija za varnost prometa je za trimesečno poletno obdobje za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil pripravila posebno kampanjo na medkrajevnih avtobusnih linijah. Vpadljivo opozorilo bo na zadnji strani šestih avtobusov od sredine junija do sredine septembra vidno vsem udeležencem v prometu. S sloganom »Na cesti nisi nepremagljiv. Si najbolj ranljiv.«, ki je ključen v letošnji kampanji za varnost motoristov in mopedistov, bodo opremljeni avtobusi na linijah, ki so med motoristi še posebej priljubljene. Od sredine tega tedna bodo lahko motoristi in drugi vozniki motornih vozil medkrajevne avtobuse srečali na naslednjih cestnih povezavah:
Gorenjska smer: Ljubljana – Škofja Loka – Kranj – Radovljica – Lesce – Bled – Bohinj in nazaj
Obala: Koper – Izola – Strunjan – Lucija – Portorož – Piran in nazaj do Kopra
Notranjska-Kraški rob: Logatec – Kalce – Postojna in nazaj
Goriška: Nova Gorica – Kanal – Tolmin – Kobarid – Bovec in nazaj
Kras: Ljubljana – Postojna – Divača – Črni Kal in nazaj
Notranjsko-cerkljansko-tolminska smer: Ljubljana – Logatec – Idrija – Cerkno – Tolmin in nazaj

Letos do konca maja so po trenutno veljavnih podatkih v prometnih nesrečah umrli trije vozniki enoslednih motornih vozil, oziroma kar 70 % manj kot v enakem obdobju lani (10 umrlih voznikov). Za četrtino manj je bilo tudi hudo telesno poškodovanih in tri odstotke manj lažje telesno poškodovanih. Beležimo tudi za 12 % manj prometnih nesreč z udeležbo motoristov in mopedistov, pri čemer Agencija za varnost prometa izpostavlja, da tudi letos delež prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki enoslednih motornih vozil sami, znaša 65 % (lani 64,5 %). Nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov in mopedistov sicer poteka v tem tednu še do 12. junija. V tem času, kot tudi v ostalih poletnih mesecih, lahko vozniki pričakujejo poostren nadzor Policije na relacijah, ki jih vozniki motornih koles najpogosteje uporabljajo.

Vse voznike enoslednih in drugih motornih vozil Agencija za varnost prometa poziva k strpnosti, saj je obseg prometa še posebej ob koncih tedna večji, ob višjih temperaturah pa je tudi psihofizično stanje voznikov lahko spremenjeno. Poskrbite za hidracijo in načrtujte varne postanke!
Srečno!