(Bruselj, 14. junij 2019) Nedavno objavljeno poročilo Evropskega sveta za varnost v prometu (ETSC) navaja, da mora biti obravnavanje varnosti v cestnem prometu v mestih ključna prednostna naloga Evropske unije in evropskih držav v naslednjem desetletju. Poročilo uvršča Slovenijo med države, ki so od leta 2010 dosegle napredek pri zmanjševanju števila smrtnih žrtev na cestah v naseljih in izven naselij in našo državo tozadevno postavlja ob bok Avstriji, Danski, Švedski, Portugalski, Grčiji in Italiji.

Po podatkih poročila, ki je bilo objavljeno sredi junija, se je število smrtnih žrtev na cestah v naseljih v obdobju 2010–2017 zmanjšalo za približno polovico manj kot na cestah izven naselij. Delež nesreč s smrtnim izidom se je na cestah v naseljih med letoma 2010 in 2017 v povprečju zmanjšal za 2,2 % v primerjavi s 3,9 % na cestah izven naselij. Pešci, kolesarji in motoristi – tri najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu – predstavljajo kar 70 % smrtnih žrtev in težje poškodovanih v naseljih. Od skupne številke 70 % predstavljajo pešci 40 %, motoristi 18 %, kolesarji pa 12 %. Med težje poškodovanimi na cestah v naseljih predstavljajo pešci 25 %, motoristi 22 % in kolesarji 23 %.

V poročilu ugotavljajo tudi velike razlike v nivoju prometne varnosti širom Evropske unije. Stopnja umrljivosti na cestah v naseljih je najvišja v Romuniji, tam letno na 1 milijon urbanega prebivalstva umre kar 105 udeležencev v prometu, kar je štirikrat več od povprečja EU. Glede na varnost pa vodi več držav: približno 9 ljudi na 1 milijon urbanega prebivalstva umre na Švedskem, 11 v Združenem kraljestvu, 13 na Nizozemskem in 14 na Irskem in v Španiji.

Vse pogostejša uporaba e-skuterjev in drugih novih oblik mobilnosti zahteva tudi ureditev v nacionalnih zakonodajah ali sprejetje predpisov na ravni mest, prilagoditve infrastrukture in izobraževalne dejavnosti, še opozarjajo v poročilu.

Celotno poročilo v angleškem jeziku