Na Javni agenciji RS za varnost prometa  smo organizirali delavnico Vozimo pametno, ki je potekala 24. februarja na Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana.

Delavnica je potekala v sodelovanju s Slovenskimi Železnicami in združenjem DrogArt, udeležilo pa se jo je 45 dijakov in dijakinj.

Predstavljeni so bili ključni dejavniki tveganja za nastanek prometnih nesreč, to so hitrost, alkohol in mobilni telefon. Ker gre za dijake tretjih letnikov, ki so v obdobju opravljanja vozniških izpitov, je preventivno ozaveščanje glede dejavnikov tveganja izjemno pomembno.

V  predavanju predstavnice Slovenskih železnic je bila obravnavana  tematika nivojskih prehodov ceste čez železnico in »divjih« prehodov čez železniško progo. Pravilno prečkanje železniške proge je bistvenega pomena iz vidika pešca, kolesarja in voznika. Zaradi pomanjkanja koncentracije pešcev in voznikov je pri prečkanju železniške proge, pogostokrat tudi zaradi uporabe mobitela ali slušalk, v preteklih letih prišlo do povečanega števila nesreč in smrtnih žrtev.