Pred božičnimi prazniki smo na Javni agenciji RS za varnost prometa organizirali delavnico Vozimo pametno, kot zadnjo v letošnjem letu, na Biotehniškem centru Naklo v Strahinju.

Delavnice so potekale v sodelovanju s Policijo, Gasilsko zvezo Slovenije in Rdečim Križem Slovenije, udeležilo pa se jih je 110 dijakov 3. letnikov, ki so bili razdeljeni v 4 skupine.

Dijakom je bila uvodno predstavljena Javna agencija RS za varnost prometa, naša vizija in poslanstvo ter kakšen je namen teh delavnic. Na delavnicah so bili dijakom predstavljeni najpogostejši vzroki za prometne nesreče (neprilagojena hitrost, alkohol in prepovedane substance, uporaba mobilnega telefona med vožnjo itd.), ki so bili podprti s slikovnim in video gradivom. Poleg jim je bilo predstavljeno, kako ukrepati v primeru prometne nesreče, obnovili pa so tudi tehnike nudenja prve pomoči. Dijaki so se udeležili tudi naših preventivnih naprav, ki demonstrirajo vzroka prometnih nesreč in sicer uporabe mobilnega telefona med vožnjo ter vožnjo pod vplivom alkohola, preizkusili pa so tudi, kako se je prevračati z vozilom.

Odziv dijakov na izkušnje, ki smo jim sodelujoči predstavili, je bil zelo pozitiven in bi lahko vplival, da bodo bolj odgovorni pri vožnji motornih vozil