(Ljubljana, 25. oktober 2018) Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) te dni aktivno sodeluje na 14. Slovenskem kongresu o prometu in prometni infrastrukturi, tradicionalnem srečanju slovenskih in tujih strokovnjakov, ki delujejo na področju prometne infrastrukture, prometa in logistike. AVP je poleg strokovnih vsebin predstavila tudi novo preventivno napravo, ki ozavešča o nevarnosti uporabe mobitela med vožnjo.

Kongresa, namenjenega izmenjavi mnenj in idej med stroko, politiko in gospodarstvom, so se udeležile organizacije, ki sodelujejo pri procesih načrtovanja, izgradnje, vzdrževanja in upravljanja s prometno infrastrukturo, ter predstavniki civilnih združenj in drugi posamezniki, ki na različne načine odločajo in vplivajo na prihodnost in razvoj vseh segmentov prometne infrastrukture in prometa v Sloveniji. Ker gre za skupno delo in vzajemen konstruktivni pristop, ki zadeva tudi prometno varnost, je AVP sodelovala v razpravi, kjer je posebno pozornost namenila predstavitvi strokovnih vsebin s področja varnosti motoristov na slovenskih cestah.

Za ozaveščanje o pomembnosti uporabe varnostnega pasu in nevarnostih uporabe mobitela med vožnjo, je AVP zagotovila tudi preizkus dveh preventivnih naprav. Udeleženci so se na Prevračalniku lahko podučili kako se pravilno namesti varnostni pas ter kakšne so sile ob prevračanju vozila, preizkusili pa so lahko tudi Simulator koncentracije, najnovejšo pridobitev agencije, namenjeno ozaveščanju o nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo, ki postaja v zadnjih letih zelo razširjena. S pomočjo simulatorja želi AVP voznike podučiti, da uporaba mobilnega telefona med vožnjo vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, zaradi česar se zmanjšajo naše sposobnosti za vožnjo in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah.