Skupine I2017-02-22T08:54:47+00:00
  • sedez skupine I

Skupina I
Vanjo spadajo sedeži za otroke od 9 do 18 kg telesne teže oziroma stare od 8 mesecev do približno 4 let.

Sedeži skupine I so z varnostnim pasom stalno pritrjeni v avtomobilu. Zelo pomembno je, da so trakovi varnostnega pasu dobro zategnjeni, da se sedež ne premika in da z nihanjem otroku med vožnjo ne povzroča neprijetnih občutkov. Če otroški varnostni sedež ni dobro pritrjen, se lahko ob trku pomakne iz svojega osnovnega položaja. To seveda še ne bi bilo tako hudo, če ne bi vedeli, da je med zadnjim in prednjim sedežem samo 60 centimetrov prostora za preživetje otroka, ki je pripet v sedežu.

Poleg tega, da je sedež pravilno in dobro pritrjen v avtomobilu, moramo poskrbeti, da je tudi otrok v sedežu pravilno pripet. Trakovi varnostnega pasu morajo biti poravnani in zategnjeni. Le tako ob morebitnem trku otrok ne bo zdrsnil iz sedeža ali dobil dodatnih poškodb zaradi varnostnih pasov. Bolj ko je ohlapen varnostni pas, daljša je pot, ko otrokovo telo ob trku poleti naprej in večja je sila, s katero ga zadrži pas. Pomembno je tudi, da sta odprtini za zgornja trakova varnostnega pasu više, kot so otrokova ramena.

Univerzalnih otroških sedežev, ki ponujajo zaščito otrok od rojstva do starosti 4 let, ne priporočamo. Tak sedež, ki skuša zadostiti zahtevam za varno vožnjo dojenčkov in veliko večjih ter trikrat težjih otrok, običajno ne daje potrebne varnosti in udobja za najmlajše.

Pri pritrditvi sedeža moramo dosledno upoštevati navodila proizvajalca sedežev. Pred nakupom se zato posvetujte s prodajalcem sedežev in serviserjem vašega avtomobila, kateri sedež vam priporočajo in kako ga lahko dobro pritrdite. Svetovanje pri nakupu in strokovna pomoč pri pritrditvi sedeža v avto sta bistveni lastnosti dobrega prodajalca.

 

Slika: Sedež skupine I