Skupina 0+ - Agencija za varnost prometa - AVP
Skupina 0+2017-02-22T08:55:19+00:00
  • skupina0plus

Skupina 0+
V to skupino spadajo sedeži za otroke do največ 13 kg telesne teže oziroma do 10 mesecev starosti. Otrok (dojenček) je lahko v sedežu skupine 0+ le do dovoljene teže ali dokler glava ne doseže vrha školjke sedeža. Če so otrokova ramena više, kot sta odprtini za zgornja trakova varnostnega pasu, je to znak, da je otrok prerasel sedež za dojenčka in potrebuje sedež skupine I.

 

Kako vozimo dojenčke?

Novejši otroški varnostni sedeži za dojenčke so označeni z oznako 0+. Razlika je v dovoljeni telesni teži otroka, ki je pri skupini sedežev 0+ do 13 kg. Tak sedež omogoča, da ga običajno uporabljamo do 10. meseca starosti otroka.


Sedež moramo postaviti v avto tako, da je dojenček s hrbtom obrnjen v smer vožnje. Le tako ob morebitnem trku s celim telesom pritisne ob naslon sedeža. Več kot 60 % vseh avtomobilskih trkov je namreč čelnih, pri katerih deluje sila pojemka v smer vožnje. Če bi bil otrok obrnjen v smer vožnje, bi zaradi nesorazmerno velike teže glave prišlo do hudih poškodb vratnih vretenc. Vse več strokovnjakov priporoča tak način vožnje otroka celo do dopolnjenega 2. leta starosti.


Otroški varnostni sedež pritrdite v avto z isofix sistemom ali običajnim varnostnim pasom in v skladu z navodili proizvajalca. Pred nakupom prosite za nasvet prodajalca in preverite, ali so pasovi v vašem avtomobilu dovolj dolgi, da lahko pritrdite izbrani sedež. Dojenček mora biti v sedežu pripet z varnostnim pasom otroškega sedeža tako, da se pasovi tesno prilegajo otrokovemu telesu. Velika prednost sedežev za dojenčke je v tem, da lahko otroka pripnemo v sedež že v stanovanju in ga s sedežem prenesemo v avto. Tako lahko v miru in počasi namestimo vse trakove varnostnega pasu, da je otrok pravilno pripet.


Novorojenček ne sme biti v sedežu več kot eno uro.


Novejši sedeži imajo možnost pritrditve z isofix sistemom, kar je zelo enostavno, saj ni potrebno ‘vleči’ varnostnega pasu. Poleg isofix pritrditve nekateri proizvajalci nudijo tudi base pritrditev, pri kateri pritrdite spodnji podstavek (base) z varnostnim pasom (prečni del varnostnega pasu). Pri tem velja OPOZORILO: vedno morate varnostni pas namestiti tudi preko otroškega sedeža (diagonalni del varnostnega pasu).


Dojenček v otroškem sedežu je v avtu najbolj varen na zadnji klopi v avtomobilu, vendar le, če je sedež pritrjen z isofix sistemi ali s tritočkovnim varnostnim pasom. Otroški varnostni sedež lahko namestite tudi na sovoznikov sedež, če otroka vozite sami, vendar le, če v avto ni vgrajen varnostni meh (air bag) ali če ga lahko s posebnim ključem začasno izključite.


Oznaka (air bag) v avtomobilu vas opozarja, da otroka ni dovoljeno prevažati na prednjem sedežu, če varnostni meh ni izključen. Pri morebitnem aktiviranju varnostnega meha bi ta silovito udaril v otrokov sedež v višini glavice, kar lahko povzroči hude poškodbe.


Ročaj za prenašanje mora biti v avtomobilu postavljen v navpičnem položaju oz. čim bližje naslona avtomobilskega sedeža.


Dojenček je lahko v sedežu skupine 0+ le do dovoljene teže ali dokler glava ne doseže vrha školjke sedeža. Če so otrokova ramena više, kot sta odprtini za zgornja trakova varnostnega pasu, je to znak, da je otrok prerasel sedež za dojenčka in potrebuje sedež iz skupine I, ki je namenjen otrokom, težkim od 9 do 18 kg.


V zadnjem času se uporaba prenosnih košar (za dojenčke) povečuje, vendar bi vas želeli opozoriti, da je košara primerna le za dojenčke do približno 3-4 meseca starosti! Košaro se težje trdno pritrdi v avto in sile, ki delujejo v primeru trka so preveč prečno na otrokovo telo. Iz vseh crash testov so se pokazale za slabšo zaščito kot avtosedeži, primerne pa so za dojenčke, ki imajo težave z dihanjem, ‘nedonošenčke’ oz. rizične dojenčke. O uporabi košar za prevoz dojenčka se posvetujte z zdravnikom.

skupina0plus2