Nasveti za nakup sedeža - Agencija za varnost prometa - AVP

Nasveti za nakup sedeža

Nasveti za nakup sedeža2017-02-22T08:52:57+00:00
  • nasveti za nakup sedeza

Nasveti za nakup sedeža
Pri nakupu sedeža si lahko pomagate s temi kratkimi napotki. Odločite se za sedež, pri katerem vam bodo prodajalci znali dobro svetovati, kako ga namestite v avto – še boljše seveda je, če vam to tudi pokažejo – in v katerem se bo otrok dobro počutil.

VOZILO – preverite, ali so to izdelki, ki jih proizvajalec vozila priporoča, oziroma ali so pri sedežu omejitve, da jih v določena vozila ni mogoče dobro pritrditi. Že pri nakupu sedeža morate upoštevati, v kakšen avtomobil ga boste pritrdili. Če boste sedež večkrat prestavljali, na primer v drug avtomobil, bodite še posebej pozorni, da bo njegovo pritrjevanje in snemanje čim bolj preprosto. Upoštevajte, da vsi sedeži niso prilagojeni za pritrditev na sredino zadnje klopi, kjer je sicer najbolj primerno mesto za pritrditev sedeža. Če zahteva proizvajalec sedeža pritrditev s tritočkovnim varnostnim pasom, lahko sedež namestimo na sredino zadnje klopi le, če imamo v avtomobilu vgrajen tak pas.

USTREZNOST SEDEŽA – sedež mora ustrezati standardu (trenutno sta to ECE 44/03 in novejši ECE 44/04) in mora imeti oranžno nalepko, na kateri so navedeni podatki o izpolnjevanju pogojev.

 

 

 

 

NAMESTITEV V AVTO – preverimo, ali se da sedež dobro namestiti v avto, ali ga je mogoče preprosto namestiti, ali so navodila za namestitev in uporabo jasna in razumljiva, ali lahko sedež prestavimo tudi v drugo vozilo, če otroka vozi kdo drug. Če prestavljate sedež iz enega avtomobila v drugega, morate vedno znova preveriti, ali je sedež dovolj temeljito pritrjen. Le po navodilih izdelovalca pritrjen sedež zagotavlja popolno varnost!

 

VARNOST OTROKA – preverimo, ali je pripenjanje otroka v sedež preprosto in omogoča hitro ter zanesljivo zaščito.

 

UPORABNOST IN UDOBJE – otrok mora varnostni sedež sprejeti za svojega, zato mu izberite takšen sedež, v katerem se bo dobro počutil. Pri nakupu upoštevajte tudi, da mora imeti sedež prevleko iz prijetnega materiala, na primer tkanine iz naravnih snovi. Prevleka mora biti pralna in zato lahko snemljiva s sedeža, da jo lahko preprosto snamemo in operemo. Po možnosti izberite sedež svetlejših barv. Sedež temnih barv je namreč poleti bolj vroč. Pazite tudi na to, da otrokovo telo ne pride v stik s kovinskimi ali plastičnimi deli, ki so poleti lahko hitro zelo vroči. Otrok se mora v sedežu počutiti svobodnega. Pazite tudi na to, da ima otrok v sedežu dovolj prostora za gibanje nog. Otroci v avtomobilu pogosto tudi zaspijo – za krajši ali daljši čas. Zato mora imeti sedež dovolj bočne opore, da je otrok varen tudi med spanjem in da tedaj čim manj opleta s telesom in glavo.

Nasveti za vožnjo otrok
Sedež moramo postaviti v avto tako, da je dojenček s hrbtom obrnjen v smer vožnje. Le tako ob morebitnem trku s celim telesom pritisne ob naslon sedeža. Otroški varnostni sedež pritrdite v avto z običajnim varnostnim pasom in v skladu z navodili proizvajalca.

Pred nakupom prosite za nasvet prodajalca in preverite, ali so pasovi v vašem avtomobilu dovolj dolgi, da lahko pritrdite izbrani sedež.
Dojenček mora biti v sedežu pripet z varnostnim pasom otroškega sedeža tako, da se pasovi tesno prilegajo otrokovemu telesu.

Velika prednost sedežev za dojenčke je v tem, da lahko otroka pripnemo v sedež še v stanovanju in ga s sedežem prenesemo v avto. Tako lahko v miru in počasi namestimo vse trakove varnostnega pasu, da je otrok pravilno pripet.

Dojenček v otroškem sedežu je v avtu najbolj varen na zadnji klopi v avtomobilu, vendar le, če je sedež pritrjen s tritočkovnim varnostnim pasom. Otroški varnostni sedež lahko namestite tudi na sovoznikov sedež, če otroka vozite sami, vendar le, če v avto ni vgrajen varnostni meh (air bag) ali če ga lahko s posebnim ključem začasno izključite.

 

nasveti za nakup sedeza 2

 

Oznaka (air bag) v avtomobilu vas opozarja, da otroka ni dovoljeno prevažati na prednjem sedežu, če varnostni meh ni izključen. Pri morebitnem aktiviranju varnostnega meha bi ta silovito udaril v otrokov sedež v višini glavice, kar lahko povzroči hude poškodbe.