ISOFIX sistem - Agencija za varnost prometa - AVP
ISOFIX sistem2017-02-22T08:53:42+00:00

ISOFIX sistem
Isofix sistem pritrditve sedeža v avto imajo samo sedeži skupin O+ in I (torej do 18 kg otrokove teže). Večina novejših modelov avtomobilov je že opremljena s pritrditvenimi točkami za varno pritrditev otroškega varnostnega sedeža isofix. Gre za standardiziran sistem pritrditve, ki omogoča, da se otroški sedež hitro, zelo trdno in predvsem brez napak namesti v avto.

Otroški varnostni sedež ima posebna vodila (na sliki), v karoseriji avtomobila pa so posebne zaponke, v katere se potisne sedež. Dobri so tisti sedeži, ki imajo dodatne opore v dno avtomobila (v prostor, ki je sicer namenjen za noge potnika na zadnjem sedežu), da se morebitna nihanja sedeža kar najbolj ublažijo. Sedeži isofix omogočajo izjemno hitro in pravilno namestitev. Sedež isofix namestimo v nekaj sekundah in ni nevarnosti, da v avtu ne bi bil pravilno pritrjen.

Pomembna prednost je, da se pri sedežih isofix zmanjšujejo sile, ki ob morebitnem trku delujejo na otroka. Tudi pri sedežih z isofix sistemom pritrjevanja velja, da se je treba natančno pozanimati, katere sedeže je mogoče dobro pritrditi v posamezen model avtomobila, saj so nekateri sedeži še dodatno prilagojeni za določen model avtomobila.

SITFIX sistem

Pri avtosedežih skupine Il in lll (jahač) pa se pritrdilne točke isofix uporabljajo le za trdnejšo namestitev sedeža, kaj je predvsem pomembno v primeru stranskega trka oziroma, ko otroka ni v sedežu. Otrok pa mora biti za svojo varnost obvezno pripet s 3-točkovnim varnostnim pasom v avtomobilu.

Druga možnost so že v avtomobil vgrajeni sedeži, ki jih preprosto izvlečemo iz običajnega avtomobilskega sedeža, otrok pa uporablja običajni tritočkovni varnostni pas. Kar nekaj avtomobilskih proizvajalcev ponuja takšne sedeže kot dodatno opremo v svojih avtomobilih. Vsekakor je to zelo dobra možnost, saj so sedeži ustrezno preskušeni in ni težav z njihovo montažo.