Skidbike sistem je naprava za poučevanje in trening raznovrstnih motociklističnih znanj in spretnosti, ki poteka v varnem okolju. Gre za patentirano in zaščiteno znamko, ki je edina v tem delu Evrope.

Z napravo Skidbike poučujemo in vadimo motoristične osnove kot so denimo ravnotežje, koordinacija telesa, speljevanje, ustavljanje, uporaba sklopke in prestavljanje. Gre predvsem za tehnike, ki se jih kandidati za voznike naučijo pri osnovnem usposabljanju v šolah vožnje. S to napravo se precej olajša poučevanje osnov, ki zaradi tehnične zasnove sistema poteka v okolju, kjer ni možnosti padcev in poškodb. Vadba je tako varnejša, trening na napravi Skidbike pa omogoča tudi hitrejše dojemanje spretnosti, ki so potrebne za pravilno in varno vožnjo motorja.

Skidbike je zelo dober simulator za učenje in spretnostni trening motoristov, ki že imajo nekaj znanja in izkušenj. Zaviranje je ena od najbolj zahtevnih veščin pri upravljanju motornega kolesa, ki jo je potrebno razumeti, predvsem pa v praksi dodobra osvojiti. Motoristom naprava omogoča varno učenje in vadbo zaviranja tako z uporabo zavornega sistema ABS kot tudi brez nje. Pomembno je, da motoristi dobro poznajo in razumejo razliko v tehnikah zaviranja z in brez sistema ABS. Tudi izkušenim motoristom s to napravo lahko pokažemo, kaj se zgodi, če tehnika zaviranja ni prava, kaj se zgodi, ko zaradi napake motorista pride do blokade enega ali obeh koles in kako okoliščine nepravilnega zaviranja privedejo do »padca«.

Naprava Skidbike ima možnost zmanjšanja stika pnevmatike motornega kolesa s podlago, kar privede do zmanjšane vodljivosti in nepredvidljive odzivnosti motornega kolesa ter nevarnih situacij, ki imajo običajno za posledico padec motorista. Nepričakovan zdrs sprednjega ali zadnjega kolesa med vožnjo je nevarnost, ki se je motoristi najbolj bojimo. Na Skidbiku lahko motoristi varno preizkusijo tovrstne spremembe v voznih lastnosti motornega kolesa, obenem pa gredo celo preko fizikalnih meja, a brez nevarnosti za padec in poškodbo.

Poleg naštetih vaj je mogoče na napravi Sikdbike vaditi tudi druge veščine in osvojiti tudi druga znanja kot so pravilno sedenje na motornem kolesu, pravilna uporaba sklopke, tehnika potiskanja motorja (t.i. countersteering), preizkus delovanja elektronskih naprav, kot so TC (nadzor zdrsa pnevmatike) in MSC (nadzor stabilnosti motornega kolesa) ali uporaba integralnih zavor.

Udeleženci treningov na napravi Skidbike ugotavljajo, da za nevarne situacije in izgubo nadzora nad motornim kolesom niso potrebe visoke hitrosti. Tudi pri nizkih hitrostih gredo lahko stvari zelo hitro v smeri, ki si je ne želi nihče. Udeležbo na Skidbiku zato priporočamo vsem motoristom, ki želijo svoje motoristično znanje in izkušnje še nadgraditi ter se v varnem okolju preizkusiti na zanimivem spretnostnem treningu.